IMPRIMARE

IMPRIMARE

Procesul de imprimare

Reprezinta procesul prin care folia rezultata in urma extrudarii este personalizata cu grafica aprobata de catre client. In ultima perioada au fost dezvoltate o varietate de tehnici de imprimare, cea folosita de catre Ambalarom fiind flexografia. Imprimarea flexografica presupune utilizarea unui cliseu flexografic (o placa de relief flexibila) cunoscuta si sub denumirea de “matrita“. Acest procedeu poate fi utilizat pentru imprimarea pe aproape orice tip de substrat, inclusiv folii de plastic, metal sau hartie. Procedeul este utilizat la scara larga pentru tiparirea pe substraturile non-poroase necesare pentru confectionarea diferitelor tipuri de ambalaje alimentare (pungi panificatie, sacose maieu, sacose banana, pungi uz general).

 

 

Initial, imprimarea flexografica a fost rudimentara din punct de vedere al calitatii. Dupa anii 1990 s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste calitatea preselor flexografice, a placilor de imprimare si a cernelurilor tipografice. Cele mai importante progrese in procesul de imprimare au fost in domeniul “matritelor”, incluzand imbunatatirea materialului din care acestea sunt realizate si metodele prin care acestea sunt realizate.

Imprimarea propriu-zisa se face prin gravura “in oglinda” a graficii dorite pe o “matrita”, intr-un relief 3D, pe un material din cauciuc sau polimer. Matrita se ataseaza pe o rola de imprimare, si este partial imersata in rezervorul de cerneala. Substratul este in cele din urma introdus intre placa si cilindru iar astfel se transfera imaginea.

Dupa procesul de imprimare propriu-zis, folia este introduse intr-un uscator, inainte ca suprafata foliei sa fie atinsa. Cel mai utilizat este un uscator cu raze UV.

 

                                                                     IMPRIMARE

No comments