PROCESUL DE EXTRUDARE

Este un proces de productie de volum mare, in care materialul brut este topit si format intr-un profil continuu. Prin extrudare se produc materiile prime folosite in industria plasticului (folia din care sunt confectionate pungile, sacosele sau sacii). Acest proces incepe prin alimentarea extruderului cu materie prima (granule, pelete, fulgi sau pulberi). Materialul se topeste treptat prin energia mecanica generata de suruburi de intoarcere si incalzitoarele dispuse de-a lungul cilindrului. Polimerul topit este apoi turnat intr-o forma si racit.

                                               Sectiune a unui extruder

 

Primii precursori ai procesului de extrudare moderna, au aparut in jurul anului 1820 atunci cand Thomas Hancock a inventat un “masticator” de cauciuc, destinat reciclarii resturilor de cauciuc prelucrate, iar in 1836 Edwin Chaffee a dezvoltat o masina cu doua role pentru a amesteca aditivii in cauciuc. Prima extrudare termoplastica a fost realizata in 1935 de cate Paul Troester si sotia sa Ashley Gershoff in Hamburg, Germania. La scurt timp dupa aceasta, Roberto Colombo din LMP a dezvoltat prima extrudare cu doua suruburi din Italia.

In procesul de extrudare pentru fabricarea foliei de plastic utilizata la produse precum pungi pentru paine si produse de patiserie, pungi pentru uz general, sacose banana, sacose maieu, saci menajeri si alte produse de tipul acesta, este folosita o linie de suflare. Dupa finalizarea acestui proces, urmatoarea etapa este imprimarea ( personalizarea ) foliei dupa dorinta clientului.

 

           Proces extrudare folie